Juli 2021

Gelukspost is de nieuwsbrief over de Gelukswandelingen van kunstenaar Misja Immink,  die wekelijks op stap gaat met vrijwilligers en bewoners van verzorgingshuizen op zoek naar nieuwe soorten geluk.

WANDEL OOK MEE
Juli 2021

Roep van de roeptoeter

Op zaterdag 17 juli maken we tijdens De Nationale Hangouderendagen een schitterende gelukswandeling in Rotterdam Noord vanuit een nieuwe locatie, Laurens Rubroek. In vele opzichten gaat dit een onvergetelijke tocht worden. Daarom hopen we ook op veel aanmeldingen van geluksvrijwilligers.

Overigens hebben we de afgelopen periode vanuit 20 verzorgingshuizen gelukswandelingen gemaakt. Mede omdat we onderdeel waren van de Senior Games van Laurens. Dankzij de samenwerking met NL Cares, Glow Up, De Werkshop, de Hogeschool en de Gemeente Rotterdam hebben we veel nieuwe gelukswandelaars mogen ontmoeten en begroeten.

Als een ware geluksbrigade gaan we deze zomer door met het verspreiden van geluk. Zie hiervoor onze agenda. Met aankomende zaterdag dus een bijzonder avontuur in een vreemd gebied met onbekende gelukssoorten en mooie locals. Jong en oud. Hopelijk tot dan.

Misja Immink

Nieuwe gelukssoorten

door Misja Immink
Luchtbelopera's

Misschien staat de luchtbelopera wel symbool voor een nieuwe variant van het gelukswandelen. Bij de klassieke gelukswandelingen draait het meer om het samen anders kijken maar bij deze versie zijn we meer een rollende geluksbrigade die de buurt opvrolijkt met geluksacties.

De luchtbelopera is steeds meer een activiteit geworden voor de buurt. Bijvoorbeeld als ze een prachtige tuin hebben of de leukste ‘locals’ van de dag zijn. Zo stonden we een tijdje terug op een brug met onze blaasinstrumenten in de hand om drie buurtgenoten te trakteren op een luchtig concert. Ook voor een flat om twee balkonmensen te verrassen met wat blazend geluk. De leukste was misschien wel De Chinese luchtbelopera voor koeien. Terwijl bewoners en vrijwilligers de mooiste bellen toonden klonk er door de roeptoeter wat Oosters-achtig gemurmel. De koeien keken verbaasd maar verroerden zich niet. Na afloop klonk er geen applaus maar we hoorden tot ieders tevredenheid ook geen boe-geluiden.

Gelukswandelaars

door Tara Lewis
Wie zijn toch die Gelukswandelaars?

In Rusland deed Olga Leonova al vrijwilligerswerk tot ze zes jaar geleden naar Rotterdam kwam voor werk, als marketeer bij Unilever en inmiddels bij Danone. “In Rusland werkte ik als vrijwilliger in weeshuizen, een hospice of soms met ouderen. Hier begon ik bij de Pauluskerk. Het is fijn om iets voor anderen te kunnen doen en het is ook goed voor mij.”

Via NL Cares kwam ze bij de Gelukswandelingen terecht. “Het is een handige website voor buitenlanders, want je kunt kiezen uit activiteiten die geschikt zijn voor mensen die Engels spreken.”

Het wandelen was meteen een schot in de roos. “Ik vind de combinatie van mensen helpen terwijl je nieuwe mensen en plekken in Rotterdam ontdekt echt super leuk.” Dat is inmiddels alweer anderhalf jaar geleden. “De wandelingen zijn altijd anders, elke keer ontdekken we weer andere kleine dingen, die je anders nooit zou zien. Ik ontmoet vriendelijke, interessante mensen en kan mijn Nederlands oefenen.”

Dat lijkt goed te lukken: haar Nederlands is inmiddels bijna vloeiend. “De Geluks-opdrachten zijn soms net nog iets te moeilijk om te begrijpen voor mij, maar het is heel leuk hoe Misja zijn eigen woorden verzint. De creativiteit van de wandelingen vind ik leuk, dat we soms muziekinstrumenten meenemen, naar muurschilderingen kijken of met mensen op straat praten. Het is nooit triest, maar altijd een beetje grappig.”

Ze wandelt zo’n eens per maand mee met Antonius op de Nieuwe Binnenweg of Laurens in Delfshaven. “Ik wist niet dat het zo’n probleem in Nederland is dat oude mensen zo weinig buitenkomen. Voor ons is het een kleine moeite om een wandeling met ze te maken, maar voor de bewoners is het een groot ding.” Haar favoriete bewoonster is een Vlaamse dame uit Delfshaven. “Ze is altijd blij en liedjes aan het zingen, zo wil ik ook wel oud worden!”

Publieke werken

SANNE VAN DER STEEN

Momenteel te zien in de Maastunnel tijdens de expositie van Publieke Werken. Sanne maakte deze foto tijdens de corona-periode op een moment dat onze gelukspost werd bezorgd bij een verzorgingshuis. Zie ook www.publiekewerkenrotterdam.nl.

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel ouderen en elkaar gelukkiger.