Juli 2020

Gelukspost is de nieuwsbrief over de Gelukswandelingen van kunstenaar Misja Immink,  die wekelijks op stap gaat met vrijwilligers en bewoners van verzorgingshuizen op zoek naar nieuwe soorten geluk.

WANDEL OOK MEE
Juli 2020

Roep van de roeptoeter

De afgelopen periode zijn er heel wat mooie en grappige woorden rond getoeterd. Leuk en ook best ingrijpend. Niet de woorden maar de omstandigheden. Het zorgpersoneel heeft zich enorm ingezet maar het niet naar buiten mogen en weinig of geen (fysiek) contact met dierbaren hebben, is ondraaglijk. Ook voor de mantelzorgers.

Om voor een klein beetje luchtigheid te zorgen brengen we ook gelukspost, voornamelijk gedichten, rond. We zijn op zoek naar geluksvrijwilligers die hierbij kunnen helpen. Zie hiervoor onze Oproepen.

Als we binnenkort weer aan de gelukswandel mogen om de ouderen sociaal en cultureel te verrijken in de frisse buitenlucht, zijn wij er klaar voor. Meer dan ooit. Hopelijk jullie ook. We kunnen het niet goedmaken maar we gaan inhalen wat ze de afgelopen periode gemist hebben. Opwinding, aandacht, samenzwering, contact, vrolijkheid en avontuur. Rolstoelbrigades, karavanen van geluk, slenterend door de straten van Rotterdam. Misschien al half augustus. Met sommige huizen zijn we alweer in gesprek. Nog niet te vroegen juichen maar er is hoop. Een wolkje hoop.

Misja Immink

Wolkentoeristen

Hollands fenomeen


Talloze uitheemse hoofden naar boven gericht

op zoek naar een legendarisch wolkenvolk

om thuis over na te vertellen.


W. van Wandler

Wolkenoproep

Om voor wat luchtigheid te zorgen voor bewoners van verzorginshuizen zijn we op zoek naar mooie wolken. Helpt u mee? Mail uw wolkenfoto naar post@gelukswandelingen.nl

Luchtturen en wolkentoeristen

Nieuwe soorten geluk

Door Misja Immink

Graag kijk ik naar schilderijen met Hollandse landschappen. Een beetje zoals Marsman het beschrijft in Denkend aan Holland. Ik focus me meestal op de luchten. Eerst met het oog op de verf om vervolgens afstand te creëren zodat het lucht kan worden.

Vooral in de gouden eeuw zijn er ontzettend veel Hollandse luchten geschilderd. Erg mooi. Het schijnt ook dat wij mooiere luchten, mooiere wolkenpartijen, hebben dan elders in de wereld. Iets met ontpoldering en het aanwezige water. Hollands licht. Maar misschien haal ik nu wat zaken door elkaar. Dat doet het hoofd weleens. In ieder geval mijn hoofd. Maar dat onze luchten mooi zijn dat staat vast. In mijn werk De staat van oplichting verkoop ik zelfs lucht zoals andere mensen land verkopen. De indianen vonden dit al vreemd, land bezitten. Kan je nagaan hoe ze hierover dachten.

Rotterdamse luchten zijn misschien wel de mooiste luchten van Nederland. Wij hebben niet alleen veel omringend water maar ook een prachtige haven die hier mogelijk invloed op heeft, op de wolken. Wij hebben daar ook heel goed op ingespeeld door overal blauwe borden te plaatsen met pijlen. Wolkenpijlen, zegt mijn oudste dochter. Zij ziet elke dag wel een mooie wolk of een mooie lucht. Samen maken we luchturen tijdens het luchtturen.

Onlangs liep ik met groep 6 van een basisschool door de wijk. Ik wees ze op de wolkenpijl.

"Verkeersborden meester!" riep een leerlinge.

"Fout, wat leren ze jullie op school? Dit zijn luchttuurborden. Voor onze wolken-hotspots. Speciaal voor ons en voor toeristen want die komen van heinde en ver om te kijken naar onze wolken, onze luchten."  

Wolkentoeristen. Samen met bewoners van Antonius hebben wij ze weleens verwelkomd op het centraal station. Met bellenblaas, om hen en de wolken alvast vrolijk te stemmen. Het leek te werken.

Oproep Gelukspost

Om bewoners van verzorgingshuizen dichterlijk te verrijken, gaan we komende maand meer dan twintig huizen maand voorzien van gelukspost, 25000 gedichten. We zijn op zoek naar geluksvrijwilligers die willen ‘dichten’ (ofwel gedichten in enveloppen doen) op het gelukskantoor. Wil jij enveloppendichter worden? Mail naar post@gelukswandelingen.nl

Oproep Gelukspostbode

Om bewoners verzorgingshuizen van poëtische woorden en van geletterde aandacht te voorzien, hebben we geluksbodes nodig die de post bij een of meerdere huizen wil langs brengen. Wil jij geluksbode worden? Mail naar post@gelukswandelingen.nl

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel ouderen en elkaar gelukkiger.