Mei 2021

Gelukspost is de nieuwsbrief over de Gelukswandelingen van kunstenaar Misja Immink,  die wekelijks op stap gaat met vrijwilligers en bewoners van verzorgingshuizen op zoek naar nieuwe soorten geluk.

WANDEL OOK MEE
Mei 2021

Oproep van de roeptoeter

Sinds eind maart schuifelen we weer voorzichtig door de Rotterdamse straten. Nu bijna alle bewoners gevaccineerd zijn, en met de voorzorgsmaatregelen in acht nemend, is het redelijk veilig voor alle deelnemers.

Veel ouderen gaan voor het eerst weer naar buiten na maanden binnen zitten. We hopen op veel vrijwilligers die bewoners gaan laten genieten van de frisse lucht, elkaar en onze nieuwe avonturen. De dankbaarheid  en blijheid is soms overweldigend. Aanmelden voor een gelukswandeling kan via onze agenda. Je kan ook een mailtje sturen naar post@gelukswandelingen.nl.

Hopelijk tot een gelukswandeling, misschien wel eentje met een soepie of wat inheemse diersoorten.

Misja Immink

Special

Woensdag 5 mei lopen we van 10-12 uur De gelukkige vrijheidswandeling i.s.m. Vrijheidssoep. We voeren al lopend enkele geluks- en vrijheidsacties uit. Aansluitend trekken we met elkaar blikken vrijheidssoep open. Meld je aan zodat veel bewoners kunnen genieten van dit bijzondere en heerlijke soepavontuur.

Wie zijn toch die wandelaars?

Stephan en Annelies

Echt Rotterdams Erfgoed

Tara Lewis schreef een stukje over vrijwilligersduo Stephan en Annelies. Zij hebben er meer dan vijftien loopjes op zitten. Als onderdeel van ons initiatief zijn zij nu ook officieel Echt Rotterdams Erfgoed.

Stephan Mosheuvel kwam bij de Gelukswandelingen terecht via NL Cares. “Zo ben ik erin gerold, drie jaar geleden. Ik vind het altijd hartstikke leuk. Misja is enthousiast en onderweg doen we allerlei mallotige dingen, daar kan ik wel om lachen. Ik ben zelf niet zo kunstzinnig, maar het brengt wel iets in beweging. Dan zit er een club bejaarden op het Heemraadsplein ineens bellen te blazen.”

Annelies Brink is sinds december 2019 een van de enthousiaste Gelukswandelaars. “Ik doe al heel lang de boekhouding de scholenadministratie in Rotterdam en omstreken. Zo’n twee jaar geleden kwam Stephan bij ons werken en hij vertelde over zijn vrijwilligerswerk. Dat leek me hartstikke leuk, dus ik zei meteen: ‘Ik ga een keer met je mee!’”

Zo liep ze de eerste keer mee met een wandeling van Misja op Zuid. “Ik vond het meteen hartstikke leuk. De bewoners waren blij dat ze lekker naar buiten konden en je hebt leuke gesprekken. Ze hebben natuurlijk weinig te doen en krijgen ook niet veel aandacht.” Vanaf dat moment liep ze zeker een paar keer per maand mee. “Maar toen kwam natuurlijk Corona.” Het vrijwilligerswerk bleef lonken, dus is ze inmiddels ook ‘maatje’ van een oudere mevrouw in de buurt.

“Toen we van de zomer voor het eerst weer gingen wandelen zag je echt dat mensen best wel achteruit gegaan waren, heel triest vind ik dat.” Meestal lopen Stephan en zij mee met bewoners van Laurens Delfshaven of Antonius op de Nieuwe Binnenweg. “Daar is Marcel mijn vaste maatje, een hele lange man. De eerste keer dat ik hem zag zat hij alleen op een bankje en raakten we aan de praat, hij heeft heel brede interesses. Na de Corona-periode herkende hij me niet meer, maar pikten we het gewoon weer op. Dan is hij me met de rolstoel aan het helpen en loopt hij uiteindelijk zelf achter die stoel met een mevrouw.”

Of ze nog anders is gaan aankijken tegen ‘geluk’? “Nee, daar ben ik te nuchter voor, maar ik vind het wel leuk dat hij anders naar dingen kijkt, zoals met juichwilgen enzo. Misja weet door hoe hij het doet wel veel mensen aan zich te binden, dat is heel leuk om te zien. Het is nooit alleen wandelen, hij heeft altijd wel weer gekke dingen.”

Nieuwe soorten geluk

Inheems geluk

Een gelukswandeling kan uitmonden in een ontdekkingstocht waarbij we plaatselijke beestjes bestuderen in hun natuurlijke habitat. Een groet en ontmoetsessie met een lokaal dier doet wonderen. Levend of niet-levend. Af en toe een exoot mag ook, zolang het maar veilig is. En bij dieren die locals rondleiden kunnen we ons geluk helemaal niet op. Aaien en liefst ook samen op de foto. De mensbegeleiders staan hier meestal welwillend tegenover.

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel ouderen en elkaar gelukkiger.