Een rollende droom

Jong en oud, in allerlei kleuren, samen op zoek naar nieuwe soorten geluk: gelukskaravanen van ouderen, scholieren en vrijwilligers bekijken de omgeving door een gelukswandelaarsbril; al pratend en verwonderend vinden ze het geluk én elkaar. Buiten. Op straat. Verbinding door verwondering.

Impact

Missie

Ons initiatief is gestart om ouderen, vrijwilligers en scholieren in contact met elkaar te brengen, samen meer te laten genieten van de buitenlucht en hen cultureel te verrijken.

Tijdens de gelukswandeling prikkelen we de nieuwsgierigheid en kijken we op een bijzondere manier naar de omgeving waarbij we elkaar op luchtige wijze beter leren kennen en begrijpen.

In deze betoverende ruimte vinden ook mooie ontmoetingen met buurtgenoten plaats waarbij de straat dient als theater en de buurt in een openluchtmuseum verandert. Het gewone toont zich buitengewoon en tegelijkertijd wordt de sociale band versterkt.

"Het doel was niet alleen wandelen maar vooral ook verbinden, gesprekken voeren, soms oppervlakkig, maar veel vaker ook met onverwachte diepgang en wederzijdse impact."

Bas Ossewaarde, directeur Pointlogic

Gelukkige geschiedenis

De Gelukswandeling is ontstaan in 2012 toen Museum Rotterdam een oproep deed voor mantelzorginitiatieven.
De inmiddels 82-jarige mantelzorger Herman Tiggeloven maakte veilige wandelingen voor én met zijn ernstig zieke partner die slecht ter been was. Op deze manier konden zij ondanks hun steeds kleiner wordende wereld toch onderdeel van de stad blijven. Hij werd gekoppeld aan Misja Immink die de extra dimensie aan de wandelingen toevoegde, namelijk ‘geluk in overleg’. Hij heeft deze wandelingen verder ontwikkeld tot een activiteit die ook voor andere Rotterdammers toegankelijk is: de Gelukswandeling. Inmiddels kan vanuit vijftien verzorgingshuizen samen met bewoners het geluk worden gevonden.

"Wanneer je niet meer op straat komt, neem je geen deel meer aan het leven. De straat is als theater. Waarom denk je dat zoveel mensen op terrassen zitten?"

Herman Tiggeloven

Impact
Er is plaats voor aandacht, begrip, verdieping en een beetje geluk. De opgewekte stemming is hoor- en voelbaar en kan nog dagen voortduren. Uitspraken als: ‘Het is net vakantie’ of ‘Jullie hebben een eenzame vrouw gelukkig gemaakt’ zijn meermaals voorbij gekomen. Uit ervaring blijkt dat bewoners zo vaak mogelijk van deze buitenactiviteit willen genieten.

"De verhalen die ik met 'mijn' buddy mocht maken hebben me in het hart geraakt, ontroerend vertederend en met een dankbaarheid die me nederig maakte."

Bas Ossewaarde, directeur Pointlogic

Impact in cijfers

In 2012 gestart vanuit Museum Rotterdam en een jaar later op pad met de verzorgingshuizen en hun bewoners.
Sinds 2017 organiseren we 150 gelukswandelingen per jaar.

Gelukswandelingen: 632
Verzorgingshuizen: 15
Bewoners verzorgingshuizen: 8617

Geluksvrijwilligers: 8720
Nieuwe gelukssoorten: 1896
Gelukkige gesprekken: 12500
Gelukskilometers: 2125 km

"Alles is aanwezig. Veel mensen. Bijna een optocht. Ook de chaos maakt het leuk. Veel humor. Perfect. Ik keek ernaar uit en op terug. Het maakte de tijd in het verzorgingstehuis heel bijzonder."

Ineke Berkens, voormalig bewoonster Antonius
"Wanneer je niet meer op straat komt, neem je geen deel meer aan het leven. De straat is als een theater, waarom denk je dat mensen zo graag op terrassen zitten?"
Herman Tiggeloven
"Je moet vooral blijven kijken en plezier maken, heb ik van mijn vader geleerd. Mijn vader was architect. Dat doen jullie natuurlijk ook: kijken en plezier maken."
Mevrouw Struik, voormalig bewoonster Laurens Blijdorp

Droom samen: steun onze missie

Avonturen vol opwinding, samenzwering en nieuwsgierigheid.
Op een ongedwongen manier en met grote vrolijkheid maken we contact met elkaar.

Geluksvrijwilliger

Samen eropuit, verwonderen en erover kletsen, zorgt voor een bijzondere ervaring voor de bewoners van verzorgingshuizen. Zij komen niet vaak buiten, omdat er per persoon een vrijwilliger nodig is om de deur uit te gaan. Hoe meer mensen zich opgeven hoe meer bewoners mee kunnen met de gelukswandeling.

Sponsor

Je kan ons initiatief ook financieel steunen door geluksaandelen aan te schaffen. Hierdoor vergroot je waarschijnlijk je eigen geluk en maak je het mogelijk dat meer ouderen kunnen genieten van onze avonturen. Geluksaandelen zijn te koop voor particulieren en bedrijven.

STEUN ONZE MISSIE

Gelukspost

Schrijf je in voor de Gelukspost en blijf op de hoogte van wat er gebeurt in de wondere wereld van de gelukswandelingen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel ouderen en elkaar gelukkiger.